V Kuchyni pokrstili dve nové lietadlá L-410 v hodnote 10 miliónov eur

02.05.2013 Bratislava

 Bratislava (TASR) – V priestoroch Leteckej základne Kuchyňa dnes minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Petrom Vojtekom pokrstili dve nové lietadlá typu L-410. Využívať sa budú nielen na prepravu vojakov, ale aj v rámci krízového manažmentu.
"Tieto dve lietadlá sú výsledkom opatrení, ktoré sme spravili," povedal šéf rezortu Glváč. Lietadlá podľa jeho slov boli vysúťažené ešte v roku 2010 a ďalšieho dva a pol roka na ne neboli finančné prostriedky. "Dúfam, že do skončenia volebného obdobia pribudne viac techniky, ako to bolo v minulosti, a niečo po nás zostane," dodal minister.
Podľa Vojteka OS SR v súčasnosti zápasia s technickými problémami vo väčšej časti techniky. "Zvlášť je to markantné u vzdušných síl. Preto som rád, že sa podarilo doplniť nové lietadlá, ktoré spĺňajú všetky moderné predpoklady a technické zabezpečenie tak, aby sme mohli lietať bezpečne a prepravovať našich vojakov mimo územia aj na území SR," uviedol Vojtek s tým, že lietadlá nebudú slúžiť iba vojakom, ale aj všetkým tým, ktorí to v rámci krízového manažmentu budú potrebovať.
OS SR v súčasnosti disponujú siedmimi lietadlami tohto typu. "My sme nežiadali navýšenie, sedem lietadiel sme mali aj predtým. Dve staršie lietadlá sme vymenili za tieto nové. Na úlohy, ktoré my potrebujeme plniť, je toto lietadlo najvhodnejšie," vysvetlil brigádny generál Miroslav Korba. Lietadlá majú odhadový dolet 1500 kilometrov. "Keď nepotrebujem letieť 5000 kilometrov, tak využijem lacnejšie, jednoduchšie a menej náročné lietadlo," dodal Vojtek. Jedno lietadlo s kompletnou výbavou stálo päť miliónov eur.
 

Vyberte región